Žicanje

Neka znanka, imenovala jo bom Anka Záložnik, pusti slabo plačano službo v velikem pekovskem podjetju in gre na svoje. Vse restavracije v radiju 25 kilometrov, pomisli, za sladico ponujajo palačinke, kavarne pa h kavi masleni rogljiček. Zakaj ne bi tudi potice, prave, avtohtone slovenske potice? Kvašeno testo je njena specialnost in najbolj vešča je v peki potice, tega ne zna vsak, kruh si torej kani služiti s peko potic, z njimi bo oskrbovala restavracije in kavarne, nekaj malega pa bo prodala v svoji butični prodajalni.

Pogodbe so sklenjene, peka steče, zaposli še pomočnico. Moko ji dobavlja najboljši mlinar v okolici, jajca in mleko kupuje na ekološki kmetiji v bližini, prav tako orehe, jabolka, skuto, suho sadje ... Kupi seme in si vzgoji zeliščni vrtiček – pehtran in meto. Kajti peče potice z različnimi nadevi – orehove, makove, lešnikove, pehtranove, metine, sadne, pa tudi čokoladne, kokosove in rožičeve. Pa različnih oblik in velikosti, podolgovate in okrogle, velike in majhne. Vsi radi jedo njene potice, o njej poroča občinski glasnik, nato jo opazi osrednji slovenski časnik, obišče jo televizijska ekipa. Anka poskrbi tudi za logotip (ni zastonj), za spletno stran (tudi to plača), odpre si FB profil (ta je zastonj), e-pošto. Pridobi znak kakovosti.

In nekega dne. Piše ji predsednica Društva Radi jemo potico. Naše društvo bo konec meseca gostilo članice Društva Radi imamo sufle iz Francije. Strašno radi bi jih pogostili z vašo potico, najboljšo na Slovenskem. Ker nimamo sredstev za nakup, vas prosimo, da nam podarite petindvajset malih okroglih in pet podolgovatih potic (da jih bodo vzeli s seboj v Francijo). Po možnosti orehovih. V zahvalo bomo vaš logotip objavili v našem biltenu, ki ga pripravljamo za to srečanje in ga bomo razdelili našim gostom.

Anka pogoltne slino, nato si reče, no ja, Francozi so Francozi, malo priškrnem pri sebi, pa pomočnici ne bom izplačala dodatka za ta mesec. Bo že nekako.

Teden pozneje. Kmalu bo božič in Anka se veseli naročil. Odpre pošto in bere: Učiteljici gospodinjstva na šoli Orehovka sva se dogovorili, da v tem veselem predbožičnem času popestriva pouk, tako da se bomo v razredu pogovarjali o prazničnih običajih nekoč in danes, obravnavali pa bomo tudi značilne božične jedi. Prosimo vas, da nam podarite štirideset potičk in kako veliko okroglo za naš kolektiv. Otroci imajo najrajši čokoladno ali pa kokosovo, me pa bomo vesele kakršnekoli. Sredstev za nakup, saj razumete, vedno zmanjka. Vaš logotip bomo objavili v našem letnem poročilu, v zahvalo pa vam pošljemo komplet voščilnic, ki so jih naredili otroci pri likovni vzgoji.

Anka globoko zajame sapo in si reče, moko bom plačala malo pozneje, nekaj priškrnem še pri sebi, pa pomočnici malo zmanjšam plačo, pa bo nekako. Voščilnice sem sicer že odposlala, ampak otroci so pač otroci.

Kmalu zatem za njene potice prosi nekdo iz Društva Dobrojedci, zaključno srečanje imajo in bi radi pokusili njene potice, saj razumete, konec leta je, pa nimamo več prostih sredstev; prošnjo dobi od neke matere, katere otroci najraje grizljajo čips, pa bi jim rada dala potico, saj razumete, majhno plačo imam, pa si vaše potice ne morem privoščiti ... Iz Učnega centra Mala pekarna dobi povabilo k sodelovanju: prirejajo dogodek za svoje učence in jo sprašujejo, ali bi lahko prišla k njim predstavit skrivnosti domače peke potic, pa nekaj potičk prinesite s seboj, saj je malenkost, nagradili bi radi najbolj prizadevne učence ... Honorarja ji ne morejo dati, bodo pa povezavo na njeno spletno stran objavili na Facebooku.

Anka ne bere več pošte, naročila bo poslej sprejemala samo po telefonu. Preden zapre svoj e-račun, ošine še zadnje prispelo sporočilo. Center za promocijo prave slovenske potice.

Spoštovani. Vaše potičke so krasne. Jedla sem jih zadnjič na srečanju Dobrojedcev. Ali bi lahko ... vi ... saj razumete ... sredstva ... nimamo ... predvideli ... hvaležna ... logotip ...

Nato pozvoni, Anka z mokastim prstom tapne na zeleno in prisluhne. Pozdravljeni, kličemo vas iz založbe Stara peka. Radi bi vam predstavili novo knjigo Potica za vsakogar, ki sta jo napisali učiteljici gospodinjstva na šoli Orehovka v sodelovanju z društvoma Radi jemo potico in Dobrojedci ter Učnim centrom Mala pekarna. Za promocijo smo najeli Center za promocijo prave slovenske potice. Knjiga, saj razumete, ne more biti poceni, kajti ...

november 2019

Potica

© Knjigopis. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto Knjigopis

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.